Lanţul de producţie

Prin ce mâini trece un tricou în timpul călătoriei sale de la realizare?

Da, avem informații despre acest traseu, dar nu ne mulțumim doar cu atât. Un tricou are călătorie lungă în spatele său înainte de a ajunge în magazinele noastre sau în shop-ul online. Hainele, mobila și textilele de interior sunt livrate prin intermediul a peste 400 de furnizori, din mai bine de 30 de țări din toată lumea. Cu acești reprezentanți de livrare avem o relație de cca. 10 ani. Acest fapt asigură o bază de încredere suficientă pentru a dezvolta împreună soluții durabile. Două lucruri sunt esențiale pentru noi: încrederea și înțelegerea reciprocă.

Aspirația noastră este să cunoaștem condițiile de lucru și producție și toate etapele ce fac parte din realizarea unui articol. Doar astfel putem să menținem standardele sociale și ecologice din lanțul de livrare.

Ca un prim pas am reușit să creăm o bază solidă de colaborare cu furnizorii noștri direcți, un program social și în plus, unul de organizare a utilizării chimicalelor. Prin acestea, reușim să verificăm daca toate condițiile specificate sunt respectate și să îi susținem pe ceilalți actori implicați. Astăzi ne concentrăm pe un al doilea pas, și anume: transparența. Un element pe care ni-l dorim prezent și în profunzimea lanțului de livrare. Ne-am propus să lucrăm astfel cu cinci dintrei cei mai importanți colaboratori ai noștri. În această manieră putem să anticipăm împreună riscurile posibile la nivel social, ecologic și economic. Domeniul logisticii textile este din ce în ce mai complex. Am început să răspundem la multe întrebări legate de organizare, rămân însă totuși multe semne de întrebare deschise, la care lucrăm cu furnizorii să găsim cea mai bună soluție. Momentan lucrăm la dezvoltarea unui proces ideal de livrare, ce va putea fi pus în aplicare și de către ceilalți colaboratori reprezentanți ai altor firme de logistică.

Este adevărat că un tricou face o călătorie în jurul lumii până să îl cumpăr de la voi?

Da, de cele mai multe ori chiar aşa este.

Noi primim hainele şi produsele pentru casă din oferta noastră de la mai mult de 400 furniori care îşi desfăşuară activitatea în peste 30 de ţări din întreaga lume. Până în momentul în care un tricou este achiziţionat de voi din magazinul sau din shop-ul nostru online, acesta a trecut deja printr-o călătorie lungă.

Căi de transport, © iStock, Fotograf: narvikk
Care este traiectoria unei astfel de călătorii în jurul lumii?

O astfel de călătorie începe de regulă la noi, în Hamburg. Aici echipele noastre din domeniile design şi vânzare încep să creeze imaginea tricoului. Între timp, undeva departe, creşte şi bumbacul. După ce acesta va fi recoltat, va fi de pildă transportat în India, unde devine materie primă pentru ţesătură. Fibrele vegetale vor deveni fire, iar firele vor fi mai departe prelucrate în material textil, iar din aceast material va fi cusut şi tricoul nostru. Astfel, tricoul nostru se află foate aproape de ţintă. Ultima parte a călătoriei o va petrece împreună cu multe alte produse într-o navă de transport, până în momentul în care acesta va ancora într-un port din nordul Germaniei. De aici tricoul nostru va fi transportat în depozitul nostru. De aici nu mai are decât doar câţiva paşi de făcut, pentru a ajunge în cataloage şi shop-ul nostru online.

Un astfel de tricou va fi însă cu adevărat "acasă" abia când va fi purtat de dumneavoastră!

Călătoria unui tricou

Care sunt factorii cheie pentru o producție durabilă?

La această întrebare nu se poate răspunde într-o propoziție. Multe aspecte sunt relevante în ceea ce privește realizarea unor articole în conformitate: folosirea de materiale durabile, alegerea unor procese de producție ce respectă mediul înconjurător, condiții de muncă sigure și folosirea chimicalelor de manieră controlată. Pentru noi este important să definim împreună cu partenerii noștri felul în care producția devine durabilă. Prin programul social, activitățile de control al produselor chimice sau folosirea unor tehnologii de ultimă oră am reușit deja să evoluăm în sensul dorti. Și în continuare ne angajăm să găsim soluții la fel de bune și să integrăm și alte aspecte ale unei producții durabile. Împreună cu unul dintre cei mai importanți furnizori, arătăm cum funcționează etapele realizării articolelor durabile, ținând cont de cei trei piloni: social, ecologic și economic. În final cu toții putem profita de această reușită: noi, partenerii și clienții noștri. Pentru că o producție durabilă înseamnă înainte de toate onestitate, curățenie și eficiență. Acum și pentru viitor.

în sus