Produse viabile

Bumbac durabil sună interesant şi frumos. Dar ce ar trebui să ştiu eu concret despre acesta?

Prin cultivarea, recoltarea şi prelucrarea bumbacului durabil, reuşim să protejăm omul şi natura.

Atunci când vorbim despre bumbac "viabil", trebuie să înţelegem că vorbim despre un bumbac care a fost cultivat, recoltat şi prelucrat sub norme care respectă omul şi natura. Din această categorie fac parte Cotton made in Africa, (CmiA)  şi bumbacul organic. Aceste tipuri de bumbac durabil sunt folosite pentru obţinerea a peste 15 milioane de produse în fiecare an. Şi pentru că noi considerăm că nu este suficient, ne dorim ca până în anul 2020 să putem spune acest lucru despre toate produsele noastre care conţin bumbac.

Asta ne dă tuturor un sentiment de bine: oamenilor care lucrează pentru ele şi oamenilor care le vor purta. Şi bineînţeles, nu în ultimul, e ceva ce facem pentru natură!

Bumbacul după recoltare (CmiA, West-Afrika) © Paul Hahn
Noțiunea "Cotton made in Africa" înseamnă un bumbac care provine din Africa. Ce mai semnifică această noţiune?

Cotton made in Africa este o iniţiativă prin care bumbacul înlesneşte condiţii de viaţă mai bune în Africa.

COTTON MADE IN AFRICA (CmiA) este un proiect iniţiat în anul 2005 de către domnul Acad. Prof. Michael Otto – preşedintele companiei „Otto Group“, de care aparţine şi „bonprix“. Peste 650 000 de ţărani din ţări precum Coasta de Fildeş, Mozambic, Malawi, Uganda, Etiopia, Zambia şi Zimbabwe recoltează prin acest program, chiar mult mai mult decât bumbac. Astfel ei învață să practice o agricultură eficientă și ecologică pe câmpurile de bumbac, care protejează atât natura cât şi omul şi îi ajută să obţină recolte mult mai bune.

Mai exact, acest lucru înseamnă că, în comparaţie cu bumbacul cultivat după norme convenţionale, în cazul bumbacului viabil pot fi reduse emisiile CO2 cu până la 40%, iar per kilogram de bumbac prelucrat pot fi de asemenea economisiţi peste 2000 litri de apă. În plus, creşte calitatea bumbacului şi câştigul ţăranilor cultivatori. Deci, se poate spune că micii cultivatori de bumbac "made in Africa" culeg roade în adevăratul sens al cuvântului.

Acestea sunt motivele pentru care noi vom consolida şi pe viitor iniţiativa CmiA şi cu siguranţă vom sprijini în continuare cultivarea de bumbac durabil CmiA. Obiectivul nostru fiind ca până în anul 2020 toate produsele noastre cu conţinut de bumbac să fie fabricate doar cu bumbac obţinut din culturi viabile. 100%!

De acea susţinem noi "Cotton made in Africa"

Ce este atât de deosebit la bumbacul organic?

Faptul că se comportă extrem de bine în natură şi pe cei care îl poartă.

Ceea ce face ca bumbacul organic să fie într-adevăr deosebit nu este doar calitatea lui de a fi moale, ci mai ales faptul că îndeplineşte o serie de cerinţe la standarde foarte înalte: începând de la cultivare şi până la prelucrare. Culturile de bumbac organic trebuie să fie absolut în concordanţă cu normele de protecţie a mediului, lipsite de pesticide sau de alte elemente chimice pentru accelerarea creşterii. Aceste calităţi sunt dovedite de certificatele OCS şi GOTS , recunoscute la nivel mondial, care verifică fluxul nostru de marfă după criteriile organizaţiilor de certificare. De la cultivare şi recoltare până la livrarea către clienţii noştri, bumbacul organic trece printr-o serie de controale menite să certifice că este 100% organic. Certificatul  GOTS -ul are de asemenea şi datoria de a verifica dacă de-a lungul întregului proces de fabricaţie au fost respectate anumite standarde sociale. Cine poartă bumbac organic apreciază în mod deosebit această calitate.

Încercaţi şi voi!

Totul e bio!

Fă clic și vezi produsele noastre fabricate din bumbac organic!

Cumpără acum!
În afară de bumbac viabil, folosiţi şi alte fibre viabile?

Da, de scurt timp facem din PET-uri vechi blugi şi geci noi.

Pe lângă bumbacul bio şi “Cotton made in Africa”, noi folosim de scurt timp şi poliester reciclat Repreve®. În cadrul procesului Repreve® sunt obţinute fibre de poliester din PET-uri reciclate: sticlele de plastic reciclate sunt adunate, mărunţite, topite şi transformate într-un aşa-numit cip reciclat. Cipul Repreve este ulterior prelucrat în fibre de poliester reciclat.

Prin această modalitate sunt obţinute produse noi din PET-urile reciclate: de exemplu, o pereche de blugi sau o geacă sunt obţinute din 8 sticle reciclate.

Avantajul folosirii fibrelor de poliester obţinute în acest mod este major: în comparaţie cu obţinerea clasică a fibrelor de poliester, prin tehnica Repreve® se foloseşte mult mai puţin petrol. Astfel emisiile de CO2 sunt mai reduse, la fel ca şi uzul de chimicale. Prin urmare, efectele nocive transportate la nivelul textilelor sunt mult mai reduse prin folosirea acestui tip nou de poliester.

Repreve este marca comercială înregistrată a companiei Unifi, Inc.

Ce fel de lemn folosiţi voi pentru obţinerea mobilierului viabil?

Acest lemn trebuie să poarte un semn distinct: logo-ul FSC®

Prin achiziţionarea oricărui produs certificat cu FSC , participaţi la protejarea pădurii. Semnul FSC® indică faptul că lemnul folosit pentru aceste produse provine din păduri îngrijite în mod serios şi eficient, şi că este certificat ţinând cont de standardele severe ale organizaţiei Forest Stewardship Council®, în ceea ce priveşte ecologia, mediul social şi comerţul.

Eticheta FSC® certifică astfel o utilizare responsabilă a resurselor forestiere, la nivel mondial. Acest lucru se realizează prin stabilirea standardelor de mediu și sociale în gestionarea pădurilor. La nivel mondial există 10 principii de bază și 56 de criterii care trebuie îndeplinite pentru a obține certificatul FSC®.

În momentul de faţă peste 60 procente din produsele noastre din lemn sunt certificate cu eticheta FSC®. Însă sortimentul nostru de mobilier durabil precum mese, scaune şi dulapuri ia tot mai multă amploare şi are obiective tot mai concrete.

Până în anul 2020 ne dorim ca pe toate piesele noastre de mobilier să fie văzut semnul: FSC®

în sus